wtorek, 10 maja 2016

Pyszny i zdrowy zamiennik BOLOGNESE :)

Cześć :)

Mamy wiosnę pełną parą a razem z nią ochota na lekkie i pyszne dania .Uwielbiam długo gotowany pomidorowy sos Bolognese ale kiedy odnalazłam przepis na użycie soczewicy zamiast mięsa musiałam go wypróbować .

I wiecie co ??Jest niesamowite i absolutnie koniecznie musicie wypróbować nawet mój mięsożerca domowy był zachwycony :)




Potrzebujemy :

200 gr soczewicy czerownej (może być zielona )
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki lub świeżych jeśli jest sezon 
3 marchewki
1 cebula 
bazylia
oregano
sól
pieprz
olej rzepakowy
400ml bulionu lub wody





Przygotowanie :
Soczewicę płukamy w zimnej wodzie aż wodą która wypływa będzie bezbarwna , Marchewkę cebulę czosnek drobno kroimy lub ścieramy na tarce następnie podsmażamy na oleju rzepakowym kiedy cebula z warzywami  się zeszkli dodajemy pozostałe składniki pomidory ,soczewice , bulion oraz zioła wszystko dusimy pod przykryciem około 25 min , w tym samym czasie wstawiamy makaron ja użyłam pełnoziarnistego :)



Kiedy makaron się zagotuje mieszkamy w garnku go z sosem , dekorujemy natką pietruszki i posypujemy parmezanem ale oczywiście wszystko zależy od preferencji :)

Smacznego :):)



1 komentarz:

  1. O nie! O tej porze powinno być zabronione oglądanie takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń